Aktiivisuusranneke eli aktiivisuusmittari

Aktiivisuusmittari ovat jo sinäsnä motivoiva sekä palkitseva apuväline fyysisen aktiivisuuden seurantaan ja aktiivisen elämäntavan opetteluun. Mitä juttua mittarilla tavoitellaan? Onko tarkoituksena ainoastaan selvittää kuinka aktiivinen arjessaan on? Haluaako lahjan saaja saada mittarista aktiivisen kaverin mikä motivoi eteenpäin? Onko tarkoituksena tarjota mittarin kanssa jotakin ohjausta taikka ehdotuksia liikkumisesta? taikka haluaisiko lahjan saaja sittenkin mittailla vaan tiettyjä liikuntasuoriutksia, eivätkä arkea? kun tiedät miksi, voit usein päätellä myöskin joka tarve mittarissa onkin olla näyttö. Itselleni isoin miinus onkin se, jotta kiihtyvyysanturi ei osaa automaattisesti laskea pyöräilyä taikka monia muita aktiviteetteja aktiivisuudeksi, ainoastaan joskus rannekkeet ovat käskeneet liikkumaan, kuitenkin olen juuri polkenut kyykkytreeneistä himaan. Aktiivisuusmittari antaa välitöntä palautetta aktiivisuudesta.

Mä en täydy kuntosaleista enkä jumppaamisesta, täten hyötyliikunta onkin mun juttuni. Se ei yleensä aivan onnistu. Ostaisinko itse sen laitteen? en ehkä tämän kokeilun perusteella, sillä tahtoisin kuluttua kokeilemaan myöskin markkinoiden toisia aktiivisuusrannekkeita. Rannekkeen näytölle ilmestyy myös muistutuksia. Joskus aktiivisuusmittaria ei tarvita lainkaan vaan tarpeen ovatkin saada ohjeita uusien ruokalutottumusten taikka liikuntaharrastuksen aloittamiseen. Toinen arvosteli Noveltysiniä kevytkenkäiseksi naiseksi seksielämäänsä koskevien tietojen jakamisen tähden. Kaikki rannekkeen lisäarvo on nettisovelluksessa, mikä antaa käyttäjälle hymynaamoja ja hurraahuutoja hyvästä suorituksesta sekä ”badgeja”, siis kunniamerkkejä, kävellyistä askeleista.

Loop nimittäin kyl vahvasti näyttää, että arjessani on nimittäin aivan liian hieman liikuntaa, kuten myös että ei toimistolla tosiaankaan kerry päivässä askelia sikäli paljon, niin että niistä olisivat mitään iloa terveysmielessä. Saavutat tavoitteet nopeammin intensiivisemmällä liikunnalla tai saat pitää yllä vähän rauhallisempaa tahtia pitkin päivää. Tutkimustulosten mukaisesti älypuhelimet olivat minimissään yhtä tarkkoja sekä johdonmukaisia tuloksissaan kuten puettavat laitteet. Kävin katsomassa, jotta laitteen hinta on internetissä 245 euroa, minkä on mielestäni todella iso hinta! Olisin itse valmis maksamaan noin 100 euroa.

Varioitavuus pystyy olla toiselle tärkeä asia, kun jälleen toinen haluaa mahdollisuuden piilottaa aktiivisuusmittari toisten silmiltä. Seuraavaksi haaveilen pääseväni hiplaamaan Applen kelloa, sillä omppuranneke tuskinpa urheilurytyytystä määrättömiin kestää. Sykemittari Loop ei millään muotoa oo sykemittari, silti saatkin sykevyön paritettua tämän kanssa. Tällaisia systeemejä onkin alkanut putkahdella markkinoille, esim Fitbug Kiqplan vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta konseptilta. Ei askelmittaria tarvitse loppuelämää käyttää, siinä opit mutta liikkumaan paremmin. Keskitason kuntoilijalle asetetut tavoitteet ylittyivät toisin sanoen mikä päivä, jotta sata prosenttia ois riittänyt tavoitteeseen. Ensimmäinen havainto oli, jotta käyttöönottoon oli etsittävä internetistä ohjeet. Aktiivisuusmittari kertoo selkeästi sekä nopeasti, onko käyttäjä liikkunut riittävästi vuorokauden kuluessa. Reippaan häkellyttävä uutuus, missä kuulokkeet on erityisesti suunniteltu ulkona tapahtuvaan liikuntaan kuten myös ohjelmisto tarjoaa tukea siihen harrastukseen.

Tämän sijasta päivästä toiseen appia katsellessani silmieni edessä on lähinnä pistävä muistutus laiskuudestani eikä niinkään saavutetuista onnistumisista: et oo taaskaan päässyt sataan prosenttiin. Suurelta osin se silti latautuu, usein jo aamusuihkun sekä -meikin kuluessa. Ranneke on ohut ja sen reunat on pyöristetty, täten se ei hankaa taikka satuta käsiä terävillä reunoillaan. Jos työ ovat vielä fyysisesti hieman kuormittavaa istumatyötä, yli 10 tunnin jokapäiväinen kokonaisistumisaika ei oo Sieväsen mukaan ollenkaan harvinaista. Clock Alarm -kohtaan en tiedä mitä laittaa. Käy siis muillekin kuin ’mittarihörhöille’. Minä en ole kova kuntoilija, eli aktiivisuusrannekeen avustuksella seurasin enimmäkseen miten huomattavasti hyötyliikuntaa ja kevyttä kuntoilua harrastan viikon aikana. Samaan ongelmaan olenkin törmännyt juoksuja pyöräilysovellusten kohdalla.

Amerikkalaisyrityksessä onkin kehitetty aktiivisuusranneketta, mikä ei tyydy ainoastaan muistuttamaan, koska kannattaisi liikkua enemmän. Kysäisin vieressä seisovalta nuorelta mieheltä, mahtaakohan toimia iPadissä, mutta nuorukaisen vastauksesta huomasin, että ei hän tiennyt ees sitä, jotta iPadissä ovatkin käyttiksenä iOS, elikkä varmuutta minä en saanut. Suurin lohko muistutuksista meni kuuroille korville puhelimen ollessa laukussa tai äänettömällä. iOS-sovelluksen vaikutuksesta ranneke lisäksi emuloi aktiivisuusvaroituksella, sikäli mikäli olet istunut liian kauan paikallasi ja antaa vinkkejä siihen, miten voit täyttää vuorokauden liikuntatavoitteesi.

Onneksi keksintö on vesitiivis! minä en kokenut missään vaiheessa tarvetta ottaa Loopia päätetyöskentelyn ajaksi pois (toisin kuten vaikkapa joitakin rannekoruja, joita minä en saattaa käyttää näppäimistön kanssa), eikä se häirinnyt tämän lisäksi nukkuessa. Pakkauksessa täytyisi olla selkeästi informaatiota siitä, että kotoa onkin löydyttävä laite, minkä läpi mittaria ladataan. Sinälläänhän tiedot eivät synkronointiongelmien vuoksi katoa rannekkeesta, mutta kiusallistahan se on, jos tietoja ei aina saa tarkastella silloinkaan jahka haluaisi. Aktiivisuusopas kertoo, kuinka aktiivinen olet ollu päivän kuluessa. Olenkin lahjakas tekniikassa, täten sitä ei välttämättä olisi tajunnut, mikäli ei tule reippaan juttuun erilaisten vempeleiden kanssa. Motivoidun saavutettavissa olevista tavoitteista. Nouseminen joskus ylös onkin tärkeää. Aluksi liikkeelle voidaan lähteä perus aktiivisuusmittareista, joita onkin listattu stereotyypin yksi kohdalle. Illan aktiviteeteissa rauhallinen kävely joogasalille näkyy sinisenä alueena vähän aikaisemmin seitsemää.

askeleen pituuden voikin mitata laittamalla mittanauhan lattialla ja kävelemällä sen vieressä. Pidät vain ranneketta kädessä sekä teet normaaleja arkirutiineja. Puhelin sekä ranneke eivät joka kerta muodostaneet yhteyttä keskenänsä tai synkronointi ei lähtenyt käyntiin. Tiedon pohjalta onkin ohjaajan päivänselvä laatia kuntoilijalle henkilökohtainen liikuntasuunnitelma. Tuki puhelimen notifikaatioille on mielestäni hyödyllinen lisäominaisuus aktiivisuusrannekkeessa. Mutta jooga, siinäpä vasta vaikea tapaus rannekkeelle. Laskee päivittäin kulutetut kalorit sekä otetut askeleet. Näytöttömyys tämä huimasti liikkumavaraa mittarin suhteen sekä vapauttaa mukavan homman löytämistä. Jospa bluetoothia täytyy yhtäjaksoisesti päällä, tuote ovatkin silti ladattava käytössä päivittäin.